FinnGen-tilaisuus Tiedekulmassa 28.9.

Järjestimme "FinnGen - geenitutkimusta yksilön ja yhteiskunnan parhaaksi" -tilaisuuden, jossa FinnGen-hankkeen päätutkijat, biopankkien edustajat ja muut hankkeeseen osallistuvat tahot kertoivat geenitutkimuksen merkityksestä lääketieteelliselle tutkimukselle ja potilaiden hoidon tulevaisuudelle. Tilaisuuden tallenne on katsottavissa vuoden loppuun saakka.
Tiedekulman tapahtuman mainos

Aika: ma 28.9.2020 09.00-11.00

Paikka: Tiedekulma / striimi

Tilaisuuden tallenne on katsottavissa vuoden loppuun saakka.

Katso myös tilaisuuteemme perustuva YLE TV-uutisten klippi tai lue YLE:n artikkeli.

Lääketieteellinen tutkimus on kautta aikojen perustunut ihmisperäisiin näytteisiin ja terveystietoihin, mutta vasta teknologian kehittyminen ja viime aikaiset lakiuudistukset ovat mahdollistaneet tiedon hyödyntämisen tehokkaasti yhteiskunnan ja yksilön hyväksi.

FinnGen, vuonna 2017 aloitettu Suomen suurin geenitutkimus, perustuu biopankkinäytteiden, genomitiedon ja kansallisten terveysrekisterien hyödyntämiseen sairausmekanismien ymmärtämiseksi ja sitä kautta uusien hoitojen ja lääkkeiden kehittämiseksi. FinnGen-tutkimus on jo nyt tuottanut erityisesti Suomen väestön kannalta merkityksellistä uutta tietoa.

Miten biopankkinäytteet ja rekisteritieto saadaan jalostettua yhteiskuntaa ja kansalaisia hyödyntäväksi tieteelliseksi tiedoksi ja lopulta hoidoiksi? Miten Suomi ja suomalaiset hyötyvät FinnGen-tutkimuksesta?

Kuusivuotinen tutkimushanke on nyt puolivälissä. Tilaisuudessa tutkijat antavat esimerkkejä siitä, minkälaisia tutkimustuloksia hankkeen ensimmäisen kolmen vuoden aikana on jo saatu, ja minkälaisia tavoitteita seuraavalle kolmelle vuodelle on asetettu. Tilaisuudessa avataan myös sitä, miten tärkeää tutkijoiden, lääkeyritysten ja muiden toimijoiden yhteistyö on ratkaisujen löytymisessä – tämän on myös koronapandemia osoittanut.  

Puhujina FinnGen-hankkeen tieteellinen johtaja Aarno Palotie (HY), Tarja Laitinen (TAYS), Minna Hendolin (Business Finland), Minna Anttonen (Syöpäpotilaat ry:n toiminnanjohtaja) ja Mark Daly (HY).

Tapahtuman Tiedekulman Stagella järjestivät yhteistyössä Helsingin yliopiston koordinoima FinnGen-tutkimushanke ja Business Finland.