1

Julkaisimme 18.tammikuuta tiedemaailman johtavassa Nature-lehdessä suuren määrän FinnGen-tuloksia.

Suomalaiset biopankit ovat mukana FinnGen-tutkimuksessa.

Jokainen suomalainen voi olla osa tutkimusta antamalla suostumuksen oman näytteensä tallettamisesta biopankkiin.
Näytteitä käytettävissä
589 000
Tavoiteltu näytemäärä vuoteen 2023 mennessä 520 000.
Tämänhetkinen tutkimusaineisto
473 681
yhdistetty genomi- ja terveysrekisteritieto

Näytteet biopankeista

FinnGen-hankkeessa hyödynnetään lähes kaikkien suomalaisten biopankkien keräämiä näytteitä. Perimästä saatava tieto eli genomitieto yhdistetään kansallisissa terveydenhuollon rekistereissä olevaan tietoon.

Tule mukaan

Näytteitä tarvitaan eri puolelta Suomea tuhansittain, sillä ratkaisut yksilöiden sairauksiin ja terveyteen löytyvät vain suuria massoja tarkastelemalla. Sinäkin voit osallistua antamalla biopankkisuostumuksen ja luovuttamalla näytteen.

Kaikki hyötyvät

FinnGen-tutkimuksen tuottama tieto jää suomalaisten biopankkien omistukseen ja on jatkossa tutkijoiden ja yritysten hyödynnettävissä. Tutkimuksen löydökset jalkautuvat aikanaan terveydenhuoltoon ja koko maailman käyttöön.

Tietosuoja

Tietosuojasta ja tietoturvasta huolehditaan FinnGen-hankkeessa äärimmäisen tarkasti. Osallistujien tietoja käsitellään koodattuina tietoturvallisessa ympäristössä. Terveysrekistereistä peräisin oleva tieto yhdistetään genomitietoon tutkimustunnisteen avulla.

Jokainen suomalainen voi olla osa tutkimusta

FinnGen-tutkimushankkeella luodaan pohjaa uusille terveysinnovaatioille ja yksilöllisille hoidoille.
FinnGen-tutkimuksen tavoitteena on sairausmekanismien parempi ymmärtäminen ja uusien hoitokeinojen kehittäminen yhdistämällä genomi- ja terveystietoa. Tämä on mahdollista vain suuria näytemääriä analysoimalla. Siksi tavoitteena on saada mukaan puoli miljoonaa suomalaista.
Sinun näytteesi voi olla tärkeä!

Ajankohtaista

Suomessa toteutettava FinnGen-geenitutkimus on paljastanut runsaasti aiemmin tuntemattomia perinnöllisiä riskitekijöitä monille vakaville sairauksille. Uudet tulokset haastavat myös biologian oppitunneilta tutut periytymisen mallit.
Helsingin yliopiston johtamassa tutkimuksessa on havaittu yli 300 geenialueen liittyvän kolesterolilääkkeiden, verenpainelääkkeiden tai aikuisiän diabeteslääkkeiden käyttöön. Lääkekäyttöön yhdistetyt perimän alueet auttoivat tunnistamaan myös uusia sydän- ja verisuonitautien riskigeenejä.