FinnGen hyödyntää Google Cloud –pilvipalvelua tutkimustiedon käsittelyssä

FinnGen-tutkimushanke on valinnut Google Cloud –pilvipalvelun tutkimustiedon säilyttämiseen ja käsittelyyn. Google Cloud –ympäristön etuja ovat erityisesti sen turvallisuus, skaalautuvuus, kustannustehokkuus ja maailmanlaajuinen saatavuus.
FinnGen-tutkimushanke on valinnut Google Cloud –pilvipalvelun tutkimustiedon säilyttämiseen ja käsittelyyn.

FinnGenin kaltaisessa genomi- ja terveystietoja hyödyntävässä hankkeessa tietoturvakysymykset ovat ensiarvoisen tärkeitä. Lisäksi tutkimushankkeen mittakaavan ja kansainvälisen luonteen huomioon ottaen tutkimustiedon pitää myös olla tutkimusryhmän jäsenien käytettävissä heidän maantieteellisestä sijainnistaan huolimatta.

”Google Cloudin valitseminen FinnGenin kansainväliseksi pilvi-infrastruktuurialustaksi perustui järjestelmän tarjoamiin tietoturvaan ja kapasiteettiin liittyviin meille oleellisiin ominaisuuksiin. Googlen pilvi-infran hyödyntämistä genomitiedon hallinnoimiseen on aiemmin onnistuneesti testattu mm. Broad Instituutissa”, sanoo FinnGenin tieteellinen johtaja Aarno Palotie Helsingin yliopistosta.

Googlen pilvi-infrastruktuuri on yksi maailman luotettavimmista, suojatuimmista ja valvotuimmista. Lisäksi tehokas ja skaalautuva infrastruktuuri takaa riittävän laskentatehon. Palvelu skaalautuu käytön mukaan, joten tutkimushanke maksaa vain siitä kapasiteetistä, mitä kulloinkin tarvitaan.

Google hyödyntää alan johtavia salaustekniikoita ja suojaa tiedot monitasoisella suojauksella. Lisäksi kaikkia sisäänkirjautumisia, tietokyselyitä ja analyysejä voidaan järjestelmän avulla seurata. Palvelu on myös räätälöity FinnGenin vaatimusten mukaisesti siten, että mitään yksilötason tietoa ei voida kopioida tai tallentaa järjestelmän ulkopuolelle. FinnGenin tutkimustiedot säilytetään EU-lainsäädännön mukaisesti Euroopassa sijaitsevilla palvelimilla.

”Google tuo useimmille ensimmäiseksi mieleen Googlen kuluttajille tarjoamat hakukone- ja mainospalvelut, jotka keräävät kaikkea mahdollista tietoa verkossa. Tällä ei ole mitään tekemistä hyödyntämiemme Google Cloud-pilvipalvelujen kanssa. Google ei pääse tutkimushankkeen tietoon käsiksi millään tavoin”, korostaa hankkeen IT-järjestelmistä vastaava Jarmo Harju Helsingin yliopistosta.