FinnGen utnyttjar Google Cloud-tjänster för bearbetning av forskningsdata

FinnGen-forskningsprojektet har valt Google Cloud-tjänsten för lagring och hantering av forskningsdata. Fördelarna med Google Cloud-miljön är dess säkerhet, skalbarhet, kostnadseffektivitet och globala tillgänglighet.
FinnGen-forskningsprojektet har valt Google Cloud-tjänsten för lagring och hantering av forskningsdata.

I ett projekt som FinnGen, som utnyttjar genom- och hälsodata, är datasäkerhetsfrågor av högsta viktMed tanke på omfattningen och den internationella naturen hos forskningsprojektet, måste forskningsdata också vara tillgänglig för medlemmarna i forskningsgruppen oberoende av deras geografiska läge.

"Valet av Google Cloud som den internationella moln-infrastrukturplattformen för FinnGen baserades på de säkerhets- och kapacitetsrelaterade egenskaperna som systemet erbjuder oss och som är väsentliga för oss. Användningen av Googles molninfrastruktur för hantering av genomdata har framgångsrikt testats vid bland annat Broad Institute", säger FinnGens vetenskapliga direktör Aarno Palotie från Helsingfors universitet.

Googles molninfrastruktur är en av världens mest pålitliga, säkraste och övervakade. Dessutom säkerställer en effektiv och skalbar infrastruktur tillräcklig datakraft. Tjänsten skalas efter användning, så forskningsprojektet betalar endast för den kapacitet som behövs vid varje given tidpunkt.

Google använder ledande krypteringstekniker och skyddar data med flernivåskydd. Dessutom kan alla inloggningar, databasförfrågningar och analyser spåras med hjälp av systemet. Tjänsten är också skräddarsydd enligt FinnGens krav så att ingen individuell data kan kopieras eller sparas utanför systemet. FinnGens forskningsdata lagras i enlighet med EU-lagstiftningen på servrar belägna i Europa.

"Google förknippas först och främst med de sök- och annonstjänster som erbjuds till konsumenter och som samlar in all möjlig information på nätet. Detta har ingenting att göra med de Google Cloud-molntjänster som vi använder. Google har ingen åtkomst till forskningsprojektets data på något sätt", betonar Jarmo Harju, ansvarig för projektets IT-system från Helsingfors universitet