Lehdistötiedote: Merkittävä tutkimusinvestointi Suomeen: FinnGen pyrkii läpimurtoihin sairauksien ennaltaehkäisyssä, diagnostiikassa ja hoidossa

Tutkimuksella pyritään saavuttamaan laaja-alaista hyötyä paitsi Suomelle myös maailmanlaajuisesti. Tutkimushanke perustuu perimästä saatavaan tietoon eli genomitietoon, joka yhdistetään kansallisissa terveydenhuollon rekistereissä olevaan tietoon. Tutkimuksessa näytteitä käsitellään vain koodattuna ja tietoturvaan on kiinnitetty erityistä huomiota.
– Hankkeen läpimurrot jalkautuvat aikanaan terveydenhoitoon. Tutkimuksessa voidaan esimerkiksi löytää uutta lääkekehitykseen hyödynnettävissä olevaa tietoa sekä keinoja ennaltaehkäistä sairauksia. Korkealaatuinen FinnGen-hanke lisää varmasti myös Suomen houkuttelevuutta tutkimusmaana kansainvälisesti, korostaa tutkimusjohtaja Aarno Palotie Helsingin yliopiston Suomen molekyylilääketieteen instituutista.
FinnGen-tutkimusta rahoittavat Tekes 20 miljoonalla eurolla ja kansainväliset lääkeyritykset AbbVie, AstraZeneca, Biogen, Celgene, Genentech, osa Roche-yhtymää, MSD ja Pfizer yhteensä jopa 39 miljoonalla eurolla. Hanketta koordinoivat Helsingin yliopiston sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin tutkijat.
Koko Suomen kattava FinnGen-tutkimushanke on kuitenkin suomalaisten yhteinen tutkimus, jonka merkittävimmät löydökset voivat löytyä kenen tahansa näytteestä ja auttaa ihmisiä ympäri maailmaa. Jokainen suomalainen voi olla osa tutkimusta antamalla suostumuksen oman näytteensä tallettamisesta biopankkiin.
Vastaavan kokoluokan tutkimuksia on maailmassa vain muutama. Suomalaisten ainutlaatuisen perimän ansiosta genomitietoa on nopeampi analysoida ja löydösten todennäköisyys on korkeampi kuin geeniperimältään erilaistuneissa väestöissä.
– Suomessa on harvinaisen hyvät edellytykset koko väestön kattavalle geenitutkimukselle. FinnGen-hankkeessa tehdään myös poikkeuksellisen laajaa ja avointa yhteistyötä, johon osallistuvat biopankit, yliopistot, sairaanhoitopiirit, terveysteollisuus sekä toivottavasti sadat tuhannet suomalaiset, kertoo Helsingin Biopankin johtaja Kimmo Pitkänen.
Tutkimusorganisaatioiden, biopankkien ja kansainvälisen lääketeollisuuden lisäksi tutkimushanke on herättänyt myös kotimaisten bioalan yritysten kiinnostuksen, sillä FinnGen-tutkimuksen tuottamat mahdollisuudet voivat vahvistaa Suomen yritystoimintaa.
– Hyvinvoinnin ja terveyden innovaatiotoiminta on yksi Tekesin strategisista painopisteistä. Erittäin korkeatasoisen tutkimuksen FinnGen-hanke voi johtaa maailmanluokan innovaatioihin ja synnyttää uutta osaamista ja liiketoimintaa maahamme, toteaa Tekesin Terveys- ja hyvinvointiteemasta vastaava kehitysjohtaja Minna Hendolin.
Näytteitä tarvitaan joka puolelta Suomea tuhansittain, sillä ratkaisut yksilöiden sairauksiin ja terveyteen löytyvät vain suuria massoja tarkastelemalla. FinnGen-tutkimus hyödyttää suomalaisia myös tulevaisuudessa.
– Voimme FinnGen-tutkimushankkeella luoda pohjaa uusille terveysinnovaatioille ja yksilöllisille hoidoille. Hankkeen päättymisen jälkeen kaikki tutkimuksen aikana tuotettu tieto jää suomalaisten biopankkien omistukseen ja on jatkossa suomalaisten tutkijoiden ja yritysten hyödynnettävissä, Palotie summaa ja toivottaa kaikki suomalaiset mukaan tutkimusmatkalle perimäämme.
Lisätietoja:
Aarno Palotie, tutkimusjohtaja
Suomen molekyylilääketieteen instituutti FIMM, HiLIFE, Helsingin yliopisto
Broad Institute of MIT and Harvard ja Massachusetts General Hospital
p. 041 501 5915
aarno.palotie@helsinki.fi
Minna Hendolin, kehitysjohtaja
Tekes
p. 050 5577665
minna.hendolin@tekes.fi
Liite 1 Hankekumppanit
Hankkeen koordinointi:
Helsingin yliopisto, HiLIFE, Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM)
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Rahoittajat:
Tekes
Abbvie
AstraZeneca
Biogen
Celgene
Genentech, osa Roche-yhtymää
MSD
Pfizer
Biopankit ja niiden taustaorganisaatiot:
Auria Biopankki
Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri
Turun yliopisto
Satakunnan sairaanhoitopiiri
Vaasan sairaanhoitopiiri
Helsingin Biopankki
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Helsingin yliopisto
Kymenlaakson sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä (Carea)
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote)
Hematologinen Biopankki
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu
Suomen hematologiyhdistys r.y.
Helsingin yliopisto, HiLIFE, Suomen molekyylilääketieteen instituutti (FIMM)
Itä-Suomen Biopankki
Pohjois-Savon sairaanhoitopiiri
Itä-Suomen yliopisto
Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä (Essote)
Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Itä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
Keski-Suomen Biopankki
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Jyväskylän yliopisto
Pohjois-Suomen Biopankki Borealis
Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Oulun yliopisto
Pohjois-Suomen laboratoriokeskuksen liikelaitoskuntayhtymä Nordlab
Lapin sairaanhoitopiiri
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri
Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä (Soite)
Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä
Tampereen Biopankki
Pirkanmaan sairaanhoitopiiri
Tampereen yliopisto
Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri
Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
THL Biopankki
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Veripalvelun biopankki
Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu