Tietoa meistä

FinnGen on poikkeuksellisen laajaan ja avoimeen yhteistyöhön perustuva koko Suomen kattava tutkimushanke. Tutkimus pyrkii läpimurtoihin sairauksien ennaltaehkäisyssä ja diagnostiikassa.
Nainen sinisessä mekossa pitelee kädessään sydämen mallista multakasaa.
FinnGen perustuu poikkeukselliseen avoimeen yhteistyöhön

FinnGen-tutkimushanke käynnistyi syksyllä 2017. Sen päätavoitteena on lisätä ymmärrystämme sairauksien syistä ja edistää niiden diagnosointia, ennaltaehkäisyä ja hoitojen kehittämistä. FinnGen-tutkimuksessa hyödynnetään suomalaisten biopankkien keräämiä näytteitä ja tavoitteena on saada mukaan 500 000 suomalaista. Tutkimushankkeen ensimmäisen vaiheen kesto on noin kuusi vuotta. Vastaavan kokoluokan tutkimushankkeita on maailmassa vain muutama.

Tutkimushanke perustuu perimästä saatavaan tietoon eli genomitietoon, joka yhdistetään kansallisissa terveydenhuollon rekistereissä olevaan tietoon. Suomessa onkin harvinaisen hyvät edellytykset koko väestön kattavalle geenitutkimukselle. 

Katso FinnGenistä kertova animaatio täältä:

 

FinnGen animaation esikatselukuva.

 

Katso Aarno Palotien haastattelu hankkeen alkuajoilta täältä:

Haastatteluvideon esikatselukuva, jossa Aarno Palotie istuu biopankkinäytteiden säilytystilassa.

 

 

Hankkeessa tehdään poikkeuksellisen laajaa ja avointa tutkimusyhteistyötä, johon osallistuvat biopankit, yliopistot, sairaanhoitopiirit, ja lääketeollisuus. FinnGen-tutkimusta rahoittavat Business Finland ja kansainväliset lääkeyritykset AbbVie, AstraZeneca, Biogen, Bristol-Myers Squibb, Genentech, osa Roche-yhtymää, GSK, Janssen, Maze Therapeutics, MSD, Novartis, Pfizer ja Sanofi.

Hanketta johtaa Helsingin yliopisto. Hankkeessa ovat mukana lähes kaikki suomalaiset biopankit taustaorganisaatioineen, joten hanke kattaa koko Suomen. Helsingin Biopankki (HUS) koordinoi biopankkien näytekeräyksiä hanketta varten.

Tältä sivulta saat lisätietoa hankkeeseen osallistuvista organisaatioista ja niiden rooleista.