FinnGen bjuder in 6000 deltagare till nya tilläggsstudier

FinnGen bjuder in 6000 deltagare som har lämnat biobanksprov att delta i nya tilläggsstudier. Det är fråga om den första tilläggsstudien inom FinnGen där deltagare direkt kontaktas via biobankerna. Studien utnyttjar den nya tjänsten MinBiobank.
En person klädd i en gul tröja använder en bärbar dator
Foto: Christin Hume/ Unsplash

FinnGen-studien utnyttjar DNA-prover som biobankerna har samlat in samt information om hälsotillståndet hos biobanksprovgivarna som erhållits från nationella hälsoregister. Genom nationella register får man dock inte all den information som är väsentlig för hälsoundersökningen, såsom information om  levnadsvanor. 

I samband med biobankssamtycket frågas deltagarna även om tillstånd att kontakta dem angående eventuella tilläggsstudier. 6000 biobanksprovsgivare som har gett sitt samtycke för inbjudningar till tilläggsstudier och som redan är deltagare i FinnGen-studien kommer att bjudas in till en pilotstudie denna vecka. 

Forskare vid FinnGen har ingen information om deltagarnas identitet, så inbjudningarna till studien kommer genom biobankerna. I den första tilläggsstudien deltar Auria Biobank, Helsingfors Biobank och Tammerfors Biobank, där varje biobank skickar inbjudan till 2000 biobanksprovsgivare. 

De som blir inbjudna kan - om de så önskar - delta i en ny studie bestående av två enkätsektioner. En elektronisk enkät som kartlägger levnadsvanor och andra bakgrundsuppgifter relaterade till hälsa samt funktionella tester som genomförs online och mäter bl.a. reaktionshastighet och resonemangsförmåga. De nya uppgifterna som deltagarna lämnar kommer att kombineras med den nuvarande forskningsdatan från FinnGen med hjälp av forskningskoder, utan identifierande information. Dessutom kommer de att lagras i biobanken så att de i framtiden kan utnyttjas av andra forskningsprojekt på det sätt som föreskrivs i biobankslagen.

Med den nya informationen som samlas in är vår avsikt att undersöka hur levnadsvanor, personliga egenskaper och preferenser tillsammans med genetiska faktorer påverkar risken att drabbas av sjukdomar och förloppet av potentiella sjukdomar.

Förutom att samla in ny forskningsinformation är målet även att utveckla tekniska lösningar för att nå biobanksprovsgivare och genomföra enkätundersökningar samt tester. I studien genomförs ett pilotprojekt, en ny digital tjänst kallad MinBiobank, vars utveckling har skötts av Finska Biobanksandelslaget - FINBB. Tjänsten har utvecklats i samarbete med biobanker, sjukvårdsdistrikt och FinnGen-forskningsprojektet.

På basis av erfarenheten från tilläggsstudien kan FinnGen-studien bjuda in betydligt större mängder deltagare till tilläggsstudier i framtiden. FINBB fortsätter att utveckla MinBiobank-webbtjänsten för att möjliggöra ännu mångsidigare kommunikation mellan biobanker, de som kallas till forskning och forskningsprojekt.
 

Läs mer om FinnGen tilläggsstudien på den här sidan.  

Läs mer om biobanksverksamheten på den här sidan.