Finländsk studie avslöjade ny genetisk variant som skyddar mot kranskärlssjukdom

I en genstudie ledd av Helsingfors universitet har en för den finländska befolkningen typisk genvariant identifierats som skyddar mot hjärtsjukdomar. Hos bärare av denna genvariant är risken att drabbas av hjärtsjukdomar ungefär en femtedel mindre än i befolkningen i genomsnitt.
En människa som håller i ett hjärtformat grönt löv

Den skyddande effekten mot kranskärlssjukdom som nu identifierats för den genvarianten tros sannolikt bero på att dess bärare i genomsnitt har lägre artärstyvhet. 

Det handlar om en variant i MFGE8-genen, vars producerade laktoferrinprotein är känt för att påverka åldrande och styvheten hos stora blodkärl. Enligt forskningsresultaten försämrar genvarianten funktionen hos laktoferrinproteinet. 

Resultaten publicerade i tidskriften Communications Biology den 17 augusti 2022 är baserade på data från över 260 000 finländska biobanksprover från deltagare i FinnGen-studien

 

FinnGen-datan möjliggjorde upptäckten

Hjärt- och kärlsjukdomar är fortfarande den vanligaste dödsorsaken i världen. Även i Finland är en tredjedel av alla dödsfall orsakade av hjärt- och kärlsjukdomar. I forskning har fokus i huvudsak varit på att identifiera faktorer som ökar risken för att bli sjuk. Således utgör det här nya fyndet ett intressant undantag. 

I studien jämfördes genetisk variation hos deltagare i FinnGen-studien som hade drabbats av kranskärlssjukdom med genetisk variation hos andra deltagare. Resultaten avslöjade 38 genetiska regioner som är kopplade till risken för kranskärlssjukdom, varav fyra, inklusive MFGE8-genen, var tidigare okända.

- Hundratals genetiska faktorer som påverkar risken för hjärt- och kärlsjukdomar har redan identifierats. Dock är gener som liknar MFGE8-varianten, vilka minskar risken för sjukdom och direkt påverkar generna, relativt få, berättar doktorand Sanni Ruotsalainen från Institutet t för molekylärmedicin i Finland vid Helsingfors universitet.

Att identifiera sambandet mellan MFGE8-genen och kranskärlssjukdomen är ett bra exempel på de speciella egenskaper som underlättar genforskning bland den finländska befolkningen. Denna genvariant är 70 gånger vanligare i Finland än i den europeiska befolkningen i allmänhet. Detta är anledningen till att den inte har upptäckts i tidigare liknande genstudier på andra håll. Denna variant finns hos ungefär 5,5 procent av finländarna och är något vanligare i Östra än i Västra Finland.

 

Den skyddande effekten mot kranskärlssjukdomar öppnar upp nya perspektiv för läkemedelsutveckling

Genvarianten visade sig också ha en effekt på åldern för debut av kranskärlssjukdom. Bärare av den skyddande genvarianten fick en hjärtinfarkt eller diagnos av kranskärlssjukdom i genomsnitt ett och ett halvt år senare än resten av befolkningen. 

– För utvecklingen av nya läkemedel är genvarianter som minskar risken för sjukdom särskilt intressanta, säger professor Samuli Ripatti från Helsingfors universitet, som ledde studien. 

Till exempel har de nya generationens kolesterolsänkande läkemedlen, PCSK9-hämmare, utvecklats baserat på liknande observationer. Denna nya upptäckt lyfter fram en ny skyddsmekanism mot hjärt- och kärlsjukdomar vid sidan om kolesterol. 

– Våra resultat visade också att MFGE8-varianten inte ökade risken för någon annan sjukdom. På så sätt kan en läkemedelsmolekyl som efterliknar genens funktion möjliggöra utvecklingen av helt nya behandlingar för att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar, påpekar Samuli Ripatti.

 

Ursprungliga publikationen:

Inframe insertion and splice site variants in MFGE8 associate with protection against coronary atherosclerosis. Ruotsalainen S., Surakka I., Mars N. et al. Communications Biology (2022), DOI: 10.1038/s42003-022-03552-0.

 

Mer information:

Professor Samuli Ripatti, Institutet för molekylärmedicin i Finland FIMM, HiLIFE och medicinska fakulteten, Helsingfors universitet

samuli.ripatti@helsinki.fi

Tfn. +358-40 567 0826 (Projektkoordinator Sari Kivikko)