Ett väl fungerande immunförsvar skyddar mot lungcancer

Gener som reglerar immunförsvaret påverkar en individs risk för lungcancer, enligt en studie publicerad i världens ledande vetenskapliga tidskrift. Färre HLA-molekyler i immunförsvarets centrum ökar risken för lungcancer, särskilt hos rökare.
Lungor gjorda av pusselbitar. Några bitar saknas.
Mostphotos

För första gången har en internationell forskargrupp kunnat visa en koppling mellan mångfalden av HLA-gener som reglerar kroppens immunförsvar och cancerrisk. 

HLA-gener och deras produkter är en del av kroppens försvarssystem mot mikrober och de allvarliga infektioner de orsakar. Ett brett utbud av HLA-gener gör det möjligt för immunförsvaret att känna igen och bekämpa ett större spektrum av patogener och gynnar därför individen.  

Resultaten som publicerats i tidskriften Science visar att mångfalden av HLA-gener även hjälper till att identifiera och eliminera tidiga stadier av cancer.

–  Vår studie belyser genetikens påverkan på lungcancer och visar hur ett bredare immunförsvar kan skydda mot cancer, särskilt hos rökare, säger äldre forskare Hanna Ollila, från Institutet för molekylärmedicin i Finland (FIMM), vid Helsingfors universitet som ledde studien. 

Immunförsvaret känner igen strukturer som är typiska för cancerceller 

Studien fokuserade på lungcancer, den främsta orsaken till cancerdödsfall globalt. Resultaten är baserade på nästan 600 000 individer från FinnGen-studien och Storbritanniens Biobank. 

Forskarna jämförde förekomsten av lungcancer hos individer som hade ärvt antingen liknande eller olika HLA-gener från sina föräldrar. Den främsta riskfaktorn för lungcancer, rökning, beaktades också. 

Resultaten visade att de som ärvde liknande HLA-gener hade en betydligt högre risk för lungcancer än de som ärvde olika HLA-gener om de rökte eller hade rökt tidigare. Däremot påverkade inte HLA-gener risken hos icke-rökare. 

–  Rökarens lungor innehåller ofta celler med bristfälliga ytmolekyler på grund av skador orsakade av tobaks kemiska föreningar. Våra resultat tyder på att mångfalden av HLA-gener kan hjälpa kroppen att känna igen och förstöra sådana cancerceller, säger Hanna Ollila.  

Individuella skillnader i immunförsvaret är viktiga 

Studiens resultat ger viktig tilläggsinformation om betydelsen av individuella skillnader i immunsystemets effektivitet och dess inflytande på cancerkänslighet. De kan också vara relevanta för framtida utveckling av behandlingar och processer för att förebygga lungcancer. 

Studien genomfördes i samarbete mellan forskare från Helsingfors universitet, Mount Sinai sjukhuset (New York) och Harvard University.

 

Ursprungliga publikationen: An immunogenetic basis for lung cancer risk. Science, 2024. DOI: 10.1126/science.adi3808


Tilläggsinformation:

Gruppledare Hanna Ollila
Institutet för molekylärmedicin i Finland FIMM, HiLIFE, Helsingfors universitet
hanna.m.ollila@helsinki.fi

X: @HannaMOllila