Taustatietoa

FinnGen-tutkimus on koko Suomen kattava, syksyllä 2017 käynnistynyt julkisen sektorin ja lääketeollisuuden yhteinen tutkimushanke. Hankkeen päätavoitteena on tuottaa genomi- ja terveysrekisteritiedon avulla sairauksien syntymekanismeista uutta tietoa ja tehdä tämän tiedon avulla terveyttä edistäviä innovaatioita. Samalla Suomesta pyritään luomaan edelläkävijä yksilöllisessä terveydenhoidossa ja biolääketieteessä. Onnistuessaan hanke hyödyttää sekä kansalaisia, liiketoimintaa, biopankkeja että tutkimusta.
Äiti pitelee vauvaa sylissä ja puhaltaa voikukan siemeniä leijailemaan ilmaan.
Yhteistyöllä saadaan tuloksia

Ainutlaatuisen hankkeesta tekee sen laajuus, kunnianhimoiset tavoitteet ja rahoituspohja. FinnGen-tutkimus on ensimmäinen suomalaisten biopankkien yhteinen tutkimus ja tavoitteena on seuraavien viiden vuoden aikana saada biopankkien kautta tutkimuksen käyttöön jopa 500 000 suomalaisen näytteet. Hankkeen kokonaisbudjetti on yli 93 M €. Siitä noin 20 M € tulee Business Finlandilta ja loput kolmeltatoista kansainväliseltä lääkeyhtiöltä: AbbVie, AstraZeneca, Biogen, Boehringer Ingelheim, Celgene/Bristol-Myers Scibb, Genentech (osa Roche-yhtymää), GSK, Janssen, Maze Therapeutics, MSD, Novartis, Pfizer ja Sanofi.

Hankkeen vastuuorganisaatio on Helsingin yliopisto. Tutkimuksen tieteellisenä johtajana toimii professori Aarno Palotie Helsingin yliopistosta. Hankkeessa ovat mukana lähes kaikki suomalaiset biopankit taustaorganisaatioineen, joten hanke kattaa koko Suomen. Helsingin Biopankki (HUS) koordinoi biopankkien näytekeräyksiä hanketta varten.